10 enkla sätt att minska din klimatpåverkan

Miljön är ett av de viktigaste ämnena för människor att förstå i dag. Med så många olika miljöproblem är det lätt att känna sig överväldigad och osäker på vad man kan göra åt dem.

Det här blogginlägget kommer att ge 10 sätt som alla kan minska sitt koldioxidavtryck – oavsett hur litet det är.

Tips 1: Minska din köttkonsumtion

Kött har en stark effekt på klimatförändringarna på grund av hur det produceras. Produktionen av kött tar mycket mark i anspråk och processen påverkar många delar av miljön, till exempel vattenanvändningen. Dessutom ser man att utsläppen av metangas ökar på grund av boskapsuppfödning.

Ett enda kilo nötkött beräknas motsvara upp till 300 kilo koldioxidutsläpp, enligt FN:s FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation).

Att minska köttkonsumtionen är ett mycket effektivt sätt att minska ditt koldioxidavtryck med små kompromisser. Bli inte orolig om du älskar dina hamburgare, för du behöver inte skära bort köttet helt och hållet – varje bit räknas. Att välja ett annat protein en gång i veckan (eller varannan vecka) kan göra stor skillnad när det gäller att minska ditt koldioxidavtryck.

Om du är öppen för nya erfarenheter kan du dock prova att bli vegan en dag i veckan – eller ersätta rött kött med växtbaserade proteiner som bönor, nötter och tofu för att bidra till att minska mängden vatten som används för att föda upp djur!

Tips 2: Använd energieffektiva apparater

Du kan minska ditt koldioxidavtryck genom att minska din energiförbrukning genom att uppgradera äldre apparater eller installera nya som förbrukar mindre energi. Du bör börja med att byta ut gamla glödlampor mot LED-lampor för att spara pengar på elräkningarna på lång sikt (samtidigt som du räddar planeten)!

Visst, det finns en förskottsutgift för att byta ut din befintliga utrustning, och om den inte förbrukar överdrivna mängder el och fortfarande fungerar felfritt kan det faktiskt vara bättre att hålla fast vid den. Men rent ekonomiskt brukar många sådana uppgraderingar betala sig själva – särskilt när vi talar om belysning.

Tips 3: Köp produkter med mindre förpackningar

För att en produkt ska kunna säljas i butik behöver den förpackningar. Förr tillverkades detta av material som lätt kunde återvinnas av konsumenter eller företag – men i dag har saker och ting förändrats.

På grund av tekniska framsteg och därmed lägre produktionskostnader väljer många företag numera mer plastbaserade artiklar i stället för kartong- eller pappersbaserade material. Bara i Storbritannien slängs mer än tre miljoner ton plastförpackningar varje år, vilket har en enorm negativ inverkan på vår miljö.

Det finns dock fortfarande många företag som erbjuder bra alternativ till engångsplast och överdrivna förpackningar. Genom att handla olika märken kan du minska ditt koldioxidavtryck genom att minska ditt avfall.

Tips 4: Ta kollektivtrafik i stället för att köra bil

Bortsett från el är användningen av fossila bränslen en av de största vardagliga bidragsgivarna till klimatförändringarna. I Storbritannien står transporterna till exempel för cirka 24 procent av alla utsläpp av växthusgaser – vilket är mer än någon annan sektor!

Även om de fordon som används i kollektivtrafiken blir allt mer klimatvänliga är den viktigaste fördelen inte att fordonen i sig är effektivare, utan att deras utsläpp fördelas på alla passagerare. Till och med en bensinslukande gammal skolbuss skulle vara mer energieffektiv per passagerarkilometer när den är fullsatt än om du kör din privata bil ensam.

Detta innebär att du genom att åka kollektivtrafik kan ha en positiv inverkan på vår miljö och minska ditt koldioxidavtryck.

Tips 5: Släck lamporna

Ta för vana att alltid släcka ljuset när du lämnar ett rum eller går in i ett mörkt område av huset/byggnaden utomhus på natten – sätt på rörelsesensorlampor om det behövs.

Även om moderna lampor i allmänhet, och LED-lampor i synnerhet, är mycket effektiva, står lamporna fortfarande för en betydande del av vår energiförbrukning.

Genom att alltid släcka lamporna när du inte befinner dig i ett rum kan du minska ditt koldioxidavtryck och spara pengar på elräkningarna. Du kan gå ännu längre genom att dra ur kontakten med dina apparater när du inte använder dem (vilket även gäller tv-apparater och annan utrustning) eller genom att begränsa den tid du tillbringar framför en skärm.

Tips 6: Använd en programmerbar termostat

Programmerbara termostater är ett av de mest effektiva sätten att minska hushållets energiförbrukning genom att automatiskt reglera inomhustemperaturen.

Genom att installera ett programmerbart system kan du avsevärt minska ditt koldioxidavtryck och spara pengar på elräkningarna på lång sikt. Justera helt enkelt inställningarna för när alla är ute eller sover, och ställ sedan in den på en högre temperatur under normal vaken tid.

På så sätt behöver du aldrig lida av ett kallt hus eller ett överhettat sovrum, och du kan minska energiförbrukningen avsevärt.

Tips 7: Köp hållbara eller återvunna produkter

De flesta produkter vi köper hamnar någon gång på soptippen. Återvinning är visserligen viktigt, men det står inte för en betydande del av avfallsminskningen – och många gånger kan du helt enkelt inte återvinna vissa produkter fullt ut (t.ex. vissa elektronikprodukter).

Genom att välja hållbara eller återvunna produkter i stället för nya minskar du inte bara ditt koldioxidavtryck utan bidrar också till att minska den mängd avfall som samhället producerar.

Välj produkter som är tillverkade av hållbara material eller innehåller återvunnet material, och leta efter förpackningar som är lätta att återvinna – på så sätt kan du ha en positiv inverkan på vår miljö samtidigt som du sparar pengar på lång sikt.

Tips 8: Använd en återanvändbar vattenflaska

Som människor behöver vi dricka mycket vatten, och de flesta av oss dricker inte ens tillräckligt mycket av det. Därför väljer vi ofta vatten på flaska eller bubbelvatten när det är lätt tillgängligt och vi känner ett behov av att släcka vår törst.

Flaskvatten må vara bekvämt, men det är också slöseri och skadligt för miljön. Enligt ”Ban The Bottle” använder amerikanerna faktiskt omkring 50 miljarder plastflaskor varje år – vilket räcker för att cirkla runt jorden mer än 400 gånger!

Genom att använda en återanvändbar eller påfyllningsbar vattenflaska i stället för att köpa vatten på flaska kan du minska ditt koldioxidavtryck och bidra till att minska avfallet.

Du sparar också pengar på lång sikt och undviker att utsätta dig själv (och eventuellt andra) för skadliga kemikalier som BPA som ofta finns i plastflaskor – särskilt de som inte har en BPA-fri märkning.

Tips 9: Använd miljövänliga rengöringsprodukter

Städning är en oundviklig del av livet och en del som vi egentligen inte kan undvika. Många människor inser dock inte vilken skada de gör på miljön när det gäller valet av hushållsrengöringsmedel – ofta väljer de hårdare kemiska alternativ på grund av deras upplevda effektivitet.

Vad som är lätt att glömma är att rengöringsprodukter inte bara påverkar din omedelbara omgivning när de används, utan att de också måste tillverkas. Det uppskattade koldioxidavtrycket från kemisk produktion varierar kraftigt från kemikalie till kemikalie, men enligt några av de senaste uppskattningarna produceras cirka 1,54 kg koldioxid per liter produkt.

Att välja naturliga produkter eller undersöka vilka kemikalier du bör använda i förväg räcker därför långt. Istället för att använda starka kemikalier som är dåliga för miljön (och eventuellt din hälsa) kan du byta till miljövänliga rengöringsprodukter. Dessa kommer fortfarande att vara effektiva, men utan att utgöra något hot mot dig själv eller omgivningen.

Tips 10: Minska din användning av papper

Papper är en förnybar resurs, men det krävs också mycket energi och vatten för att producera det. Massa- och pappersindustrin är faktiskt en av de största miljöbovarna till miljöskador när det gäller koldioxidutsläpp – den står för cirka 11 %!

Genom att reducera mängden papper i ditt liv kan du minska ditt koldioxidavtryck avsevärt. Även om du inte väljer en digital tjänst eller enhet kan det göra stor skillnad att bara anstränga dig för att använde färre pappersprodukter. Sätt upp ”ingen reklam, tack”-skylt på dörren, använd internetbank och e-fakturor i stället för att besöka banken personligen, skicka brev och dokument via e-post i stället för snigelpost – och om du får fysiska brev och papper, återvinn dem.

Bonustips: Börja redan i dag

Oavsett vilket tips du väljer att följa av ovanstående är det viktigaste att du kommer igång direkt. Varje enskild insats räknas, oavsett hur liten den är – ett mindre koldioxidavtryck är alltid bättre än det koldioxidavtryck du hade tidigare.

Dessa 10 enkla sätt att minska ditt koldioxidavtryck hjälper dig att göra gott för miljön utan att du behöver svettas. Från att välja hållbara eller återvunna produkter framför nya, använda återanvändbara vattenflaskor, gå papperslös och välja miljövänliga rengöringsprodukter – det finns många enkla förändringar som kan ha en enorm inverkan på vår planet.

Och kom ihåg att allt som du inte kan minska själv bör du överväga att klimatkompensera!