Hitta rätt barnvagn – tips och råd

Många småbarnsföräldrar är beroende av barnvagn. Det är ett väldigt behändigt transportmedel oavsett om man har spädbarn eller lite större barn. En barnvagn kan möjliggöra många aktiviteter, allt från att gå korta promenader till att åka på längre utflykter och utlandssemestrar. Men det kan kännas som en djungel när man ska hitta rätt barnvagn för just er familj.

Välja barnvagn

Det finns mängder med barnvagnar varierande prisklasser som lämpar sig för olika behov. Det är några saker som kan underlätta valet.

  • Vad är er budget?
  • Vad ska barnvagnen användas till?
  • Vilka prioriteringar har ni?
  • Är den till ett eller flera barn?
  • Hur länge ska ni ha barnvagnen?

Budget

Budgeten kan vara avgörande, men behöver inte vara det. Eftersom barn växer finns det en bred marknad för begagnade barnvagnar, varav många i fint skick. Det finns också olika märken som ligger i olika prisklasser och reor samt utförsäljningar ska inte underskattas.

Det finns många sätt att hitta en väldigt prisvärd barnvagn. Att tala om något som dyrt eller billigt kan vara väldigt subjektivt då det beror på vad man jämför med. Det spelar ingen roll om någon annan tycker att något är billigt, om priset överskrider ens budget har man inte råd med det. Det kan därför vara en god idé att sätta en budget som passar ens egen plånbok. Det kan göra det lättare att sålla ut vilka barnvagnar som är relevanta för er familj.

Behov och prioriteringar

En kanske viktigare aspekt att ha i åtanke är var och när ni ska använda barnvagnen. Är det mest för promenader i radhusområden på asfalt eller mer kuperad terräng, kommer ni gå på butiker och caféer med barnvagnen och kommer ni resa mycket med vagnen? Kommer ni ha en eller två vagnar, kommer ni använda bärsele eller något annat komplement till barnvagnen?

Barnfamilj 1

Familjen bor i hus utanför stan, marken blir snabbt lerig när det är blött väder. Barnvagnen kommer dagligen användas vägar som inte asfalterade. Vagnen kommer mest användas hemma, inte transporteras nämnvärt.
I detta scenario kan det vara lämpligt med en mer rejäl och stabil vagn och klarar väder och vind. Eftersom vagnen inte kommer fällas ihop och transporteras mycket är det inte en viktig faktor. Däremot eftersom underlaget är kuperat och lerigt stora delar av året är det bra med rejäla hjul och vagnen får gärna vara lite högre nedtill, för att inte skrapa i lera och liknande.

Barnfamilj 2

Familj med samma boendeform och miljö men familjen reser mycket och kommer behöva frakta barnvagnen ofta.
Om man behöver ha barnvagn, och inte vill/kan ha bärsele eller liknande, finns två möjligheter. Ena alternativet är att man har en barnvagn som klarar tuffare underlag men tar lite mindre plats och vara lätt att fälla ihop. En nackdel med detta är att risken finns att något av behoven kommer fungera lite sämre. Då behöver man prioritera vad som är viktigast. Det andra, och kanske lättaste, alternativet är att ha en barnvagn för hemmabruk och en resevagn. Fundera på vilken vagn som är viktigast och köp den andra som ett komplement. Exempelvis om man kommer fälla ihop och frakta vagnen mycket kan det vara värt att lägga lite extra för att det ska vara så smidigt som möjligt. Medan kommer man mest använda ”hemmavagnen” kanske det är viktigast att den är bekväm och ergonomisk.

Barnfamilj 3

Familj som bor i en större stad och mest kommer gå på asfalterade gator. Barnvagnen kommer tas upp i trappor eller liten hiss dagligen och kommer användas i butiker och caféer.
I detta fall är en relativt liten och lätt barnvagn att föredra. Detta kommer vara tacksamt både vid användning i smala gångar och när vagnen ska fraktas i trappan/hissen. Det är viktigt att man kollar säkerheten på vagnen så att vagnen inte lätt tippar eller liknande. Det kan också vara bra om vagnen har en del packutrymme. Naturligtvis för babysaker men det kan också komma till nytta om man handlar mat så behöver man inte bära matkassarna.
Oavsett övriga behov se till att kolla säkerheten för vagnen. Du kan fråga i en butik där de säljer barnvagnar eller söka på internet. Det görs frekvent tester och rankningar över vilka barnvagnar som är säkrast.

Barnvagn efter era förutsättningar

Det är viktigt att titta på er familjs levnadssituation och förutsättningar. Det finns många väldigt bra och även snygga barnvagnar men det viktigaste är att barnvagnen passar er familj. Det är flera som köpt en barnvagn superbra och sedan insett att det inte alls passar deras behov. Så får man börja om letandet efter en ny barnvagn.

Aspekter som om man har flera barn och hur länge man räknar med att ha barnvagnen är också viktigt. Det finns flera bra barnvagnar om man har flera barn. Det finns barnvagnar som babyn kan växa i och ha ett längre tag. Detta kan dock bero på om man tror att ens behov kommer ändras när barnet växer. Man kanske mest kommer vara hemma första 1-2 åren och har då behov av en typ av vagn. När barnet sedan börjar på förskola kanske man kommer ha behov av en annan typ av barnvagn.


Man kan alltid ändra sig, visar det sig att man köpt ”fel” vagn kan man byta eller sälja. Det är dock oftast lättare om man tänker till innan, det kan vara väl investerad tid i slutändan.

Syskonvagn

Om man har fått tvillingar eller har fått flera barn under kort tid kan en syskonvagn underlätta livet mycket.