Julen är en tid när många av oss går loss, man går all-in och vill gärna ha extra allt. Det är inte bara i våra tider som man har unnat sig vid jul, även förr var julen den tid som man tog fram det där extra goda. Det är därför många av våra recept än idag ofta innehåller bl.a. nötter, de sötaste frukter, kryddor, fisk & kött som var svårt att få tag på.
Man använde sig av det bästa och finaste man hade precis som vi gör idag, om än att vi har helt andra resurser i dagens samhälle. Idag kan vi få saker importerade från hela världen och vi kan köpa mängder av såväl mat som klappar. Allt detta har ett pris, inte bara ekonomiskt utan även för miljön. Men om man vill vara lite schysst med klimatet då, måste man avstå från allt som hör julen till då? Nej, absolut inte!
I det här inlägget hittar du en lista med förslag och inspiration på vad du kan göra för ett klimatsmartare julfirande, nedan hittar du även förklaringar och exempel på hur du kan gå tillväga.
Genom oss reducerar du automatiskt ditt klimatavtryck när du handlar, eftersom varje köp innebär att minst ett träd planteras. Ett enda träd kan absorbera flera ton koldioxid över sin livstid. Vi ser det som ett komplement till att leva hållbart, för vi förespråkar alltid att i första hand försöka att reducera sina utsläpp efter bästa förmåga. Vi vet dock att det kan vara svårt att alltid vara klimatsmart och bara genom att existera genererar man utsläpp.
Precis som vanligt ligger mycket fokus på återbruk och att inte överkonsumera. Använd det du har istället för att köpa nytt. Just vid jul kan det dessutom bidra med extra julstämning och sätta igång kreativiteten som ger upphov till egengjorda juldekoration och mer personliga julklappar.
- Köp second hand
- Det är okej att re-gifta
- Återanvänd allt du kan – släng inte i onödan
- Använd hållbara material
- Slå in kreativa klappar med material du har hemma
- Pyssla istället för att köpa nytt pynt (psst naturen har massor av fina dekorationer)
- Erbjud vegetariska alternativ på julbordet
- Välj svenskt kött
- Planera julmaten
- Laga nya rätter av resterna
- Skicka klimatsmartare julkort
- Ge bort träd eller klimatkompensation
1. Köp second hand
Klappar behöver inte vara nya prylar. Begagnat är dessutom inte bara bra för miljön utan även för plånboken, man kan ofta få bättre saker för en mindre slant genom att sikta på återbruk istället för nytt.
Enligt Blockets siffror tycker 8 av 10 barn att det går lika bra med en begagnad julklapp. Det viktiga för barnen är inte huruvida det är nytt eller begagnat utan det viktiga är att det är något som den vill ha. Alla har vi förmodligen fått klappar som vi har varit mindre glada för, det spelade ingen roll om de var dyra om det inte var något som man inte ville ha.
2. Det är okej att re-gifta
Det finns delade meningar om att ge vidare en present som har fått från någon annan. Men tänk så här, det är bättre att en sak kommer till nytta och gör någon glad än att den bara ligger och skräpar. Får du en present som du inte vill erkänna att du inte vill ha eller av annan anledning inte kan byta, ge den till någon som har glädje av den. Det är betydligt bättre än den ligger i ett förråd i 10 år och sen blir kastad när man flyttar. Visst kan det finnas saker som känns oförskämt att ge vidare, men på det stora hela är mottot ”hellre till nytta än besvär” en bra regel.
3. Återanvänd allt du kan – släng inte i onödan
Försök att inte slänga saker i största möjliga mån, tänk först igenom om du kan använda det (läs gärna vårt inlägg om Zero Waste). Om du exempelvis får en leverans försök att använda emballaget – strimlat papper kan bli dekorationer, silkespapper kan användas till pyssel eller för att piffa till en julklapp och kartongen kan du slå in en julklapp, göra julkort av eller lägga ner godsaker och ge bort som en jullåda. Viktigast av allt, släng inte mat! Vi återkommer till det längre ner.
4. Använd hållbara och återvinningsbara material
Hållbara i det här sammanhanget innebär hållbara för miljön, vilket syftar till material som håller (till skillnad mot slit och släng) och att materialet är nedbrytbart när det kastas. När du köper eller gör dekorationer håll dig till sådant som går att återanvända (eller ätas upp), återanvänd material som du har hemma när du slår in klappar och om du köper papper eller snöre välj sådant som är återvunnet och kan återvinnas på nytt.
5. Pysseldag istället för att köpa nytt pynt
Pynt är en viktig del för att skapa julstämning och att tillverka egna dekorationer är både mysigt och ger mer speciella dekorationer. Istället för att köpa saker som har tillverkats av dåliga material och i många fall har fraktats från andra sidan jorden så rekommenderar vi att gå på ett mer traditionellt spår, att tillverka själv. Det finns mängder med inspiration och instruktioner i såväl böcker och tidningar som på youtube, Pinterest och bloggar.
Några exempel är att göra pappershjärtan och halmornament att hänga i granen, baka pepparkakor (och dekorera om du känner dig mer ambitiös) och häng upp, gör dekorationer av trolldeg (som du enkelt gör själv) eller måla glasburkar till ljuslyktor.
Det är också både naturligt och fint att använda material från naturen tex en matta av granris eller en julkrans av lingonris och rönnbär. Tänk på att om du plockar saker från naturen skada inte träd, buskar och anan växtlighet. Att plocka bär är oftast inget problem men ska du ta granris håll dig helst till grenar som har ramlat ner istället för att bryta av grenar. Vill du exempelvis hugga ner en gran behöver du först få tillstånd av skogsägaren.
6. Slå in kreativa klappar med material du har hemma
Genom att använda material du har hemma kan du bespara klimatet onödiga utsläpp, dessutom kan du göra unika klappar som imponerar på mottagaren. Som ett extra plus är det dessutom billigare, ergo bra för både dig och miljön.
Tips: för extra fina och personliga klappar använd saker från naturen såsom grankvistar, mossa, lingonris, rönnbär. Eller använd kryddor och torkad frukt, om du dekorerar med torkade apelsiner, stjärnanis och kanelstång kan de sedan användas till att smaksätta te när paketet är öppnat.
7. Erbjud vegetariska alternativ på julbordet
Vegetariska alternativ bidrar i de flesta fall till betydligt mindre utsläpp än kött. Samtidigt är julen något av en ”köttets högtid” traditionellt sett, men kom ihåg att du behöver inte bara ha gröna alternativ på julbordet. Antingen kan du ersätta några rätter mot vegetariska alternativ eller så kan du lägga till ett par gröna rätter, det kan också göra julbordet vackrare och hälsosammare.
Grönkålen är fin så här års och är supergod att göra chips på (dessutom är den otroligt dekorativ), även brysselkålen är finfin nu och passar utmärkt till en sallad. Vill du vara mer ambitiös är en svamppaté aldrig fel och passar som smörgåspålägg även efter jul. Tryter fantasin finns mängder med goda recept från flera av Sveriges kända matlagare.
Om du ställer de gröna alternativen först på julbordet kommer förmodligen dina gäster att ta mer av det, vilket kan minimera köttkonsumtionen ytterligare. Ha detta i åtanke när du inhandlar och lagar julmaten så att det inte leder till matsvinn.
8. Välj svenskt kött
Allt kött har förhållandevis mycket utsläpp, men hur mycket det faktiskt är skiljer sig mycket beroende på´ ursprungsland, djurhållning och vilket typ av kött det är. Svenskt naturkött från nötkreatur genererar ungefär 17 kg CO2 per kilo kött medan argentinskt nötkött kan generera så mycket som 40 kg CO2 per kilo kött.
9. Planera julmaten
Julen innefattar mycket mat och många typer av maträtter, det hör högtiden till för många, men tyvärr slängs också mycket julmat varje år. Försök att planera så att allt blir uppätet och det inte slängs mängder med mat.
10. Laga nya rätter av resterna
Att det blir julmat över är svårt att undvika, men det betyder inte att den behöver kastas. Om du inte vill äta samma mat i en vecka så kan du laga andra maträtter på julmatsresterna. Vet du inte vad du ska laga finns en hel del inspiration att finna på internet eller på morgonprogrammen på olika tv-kanaler dagarna efter jul.
11. Skicka klimatsmartare julkort
Julhälsningar är ett fint sätt att hylla julens budskap, det är en tid för inkluderande och bry oss om våra medmänniskor. Att skicka julkort är ett fint sätt att skicka en julhälsning till människor som vi annars inte hörs med så ofta, men man kan göra det på ett klimatsmartare sätt. Vi har tre förslag
- Ring istället för att skicka kort.
Ett samtal är dessutom mer personligt och du har chansen att upprätthålla kontakten med de du ringer. - Skicka ett digitalt kort
Utöver att det innebär mindre utsläpp ger det också en möjlighet att skicka ett mer personligt meddelande och ger chans till att få svar från hälsningsmottagaren. - Gör egna julkort med återvunnet material
Genom att använda material som du redan har hemma istället för att köpa nya kort i butiken reduceras utsläppen per kort. Brukar du köpa kort där en del går till välgörenhet, skänk den slanten separat istället.
12. Ge bort klimatkompensation
Vill du ge en julklapp för miljön, eller kanske uppmärksamma dina nära och kära att de bör bry sig mer om klimatet? Känner du en riktig klimatbov som tar bilen överallt den ska? Då kan du klimatkompensera personens bil för ett år. Till globetrottern kan du istället ge bort klimatkompensation för flygresor, t.ex. de resor som personen har gjort senaste året. Gåvan har fördelen att den både är klimatsmart nu och även uppmärksammar klimathoten, som kan göra att fler människor gör mer.