Så väljer du syskonvagn – 5 tips

Syskonvagn är en barnvagn för mer än ett barn. Det är för familjer med minst två barn som behöver åka vagn. Detta är en väldigt lämplig modell om man fått tvillingar eller om man har fått flera barn inom en kort tid.

När man väljer syskonvagn

De flesta syskonvagnar är för två barn. Vissa vagnar är för två större barn, andra för ett spädbarn och ett större barn. Det varierar också mellan olika syskonvagnar hur barnen kan sitta och/eller ligga i vagnen. Det finns vissa saker som man bör ha i åtanke när man väljer syskonvagn.

Användning och pris

Det viktigaste är, precis som med vilken barnvagn som helst, var och hur ska syskonvagnen användas?
Budgeten är förstås också en viktig aspekt. Det kan vara mer avgörande vid syskonvagn eftersom de är mindre vanliga än vanliga barnvagnar. Men även syskonvagnar säljs begagnade och kan då köpas till ett lägre pris än ordinarie. Börja med att kolla på jämförelsesajter och bäst-i-test. Där kan du både få ett hum om prisbild och vilken typ av vagn som passar era förutsättningar bäst. Kolla gärna flera tester då man kan ha kommit fram till olika resultat. Alla test kollar heller inte alla vagnar.

Syskonvagnens utformning

Hur vagnen ska användas är förmodligen det mest avgörande. Vissa syskonvagnar kan man exempelvis inte vända sittdelen så barnet sitter vänd mot en, utan sittdelarna är framåtvända. Ytterligare en aspekt är om vagnen är tänkt till två lite större barn eller ett, eller två, bebisar. Detta eftersom utformningen av vagnarna kan variera.

Bredden på vagnen

Syskonvagnar kan också vara bredare, i de fall då delarna är i bredd. Det kan göra det svårare att ta sig igenom smala passager. Det finns också syskonvagnar då ena delen är placerad framför eller ovanför den andra. Dessa kan vara mindre breda.

Utgå från era förutsättningar

Modellerna har ofta olika fördelar, men något som är positivt för vissa är inte fördelaktigt för någon annan. Om man bor i ett hyreshus med en liten hiss kanske det är suboptimalt med en bred vagn. Risken finns att vagnen inte får plats i hissen och man vill kanske inte lämna vagnen utom synhåll. I många fall får man heller inte lämna barnvagnar i trapphuset p.g.a. brandsäkerhetsföreskrifter.
Detsamma kan gälla om man bor i ett gammalt hus med smala dörröppningar. Då kan det vara svårt att få in en bredare syskonvagn, eller rent av omöjligt. Men å andra sidan, beroende på vart man bor, kanske man kan lämna vagnen utanför huset och bredden på vagnen spelar därför ingen roll.

Det viktigaste är att tänka igenom era förutsättningar. När, var och hur ska syskonvagnen användas.