Köpguide: Klockor från Tag Heuer

Tag Heuer är ett av världens mest populära klockmärken, ett märke som har en anrik historia som numera möter nytänkande design och framåtriktad teknik. Märket grundades under namnet Uhrenmanufaktur Heuer AG redan 1860, och var under det tidigare 1900-talet ett märke med betydligt högre prestige än exempelvis Rolex. När de billiga batteridrivna kvarts-klockorna började dyka upp hamnade Heuer dock efter, precis som nära nog samtliga av dåtidens klocktillverkare. 

Konsumenterna kunde plötsligt köpa japanska klockor för en bråkdel av kostnaden av ett mekaniskt, schweiziskt kvalitetsur, och försäljningen hos Heuer med flera kraschade totalt på bara några år. Det luxemburgska investmentbolaget Techniques d’Avant Garde (T.A.G.) köpte upp Heuer år 1985 och bytte namn till TAG Heuer, som det fortfarande heter idag.

Under TAG Heuers första årtionden gick försäljningen upp, men ryktet ner, i takt med att de försökte ge sig efter den nya marknaden med billiga klockor. Kvaliteten på de egna klockorna sjönk drastiskt och nya kollektioner med allt plastigare och konstigare designer rullades ut. Det är också här som märket för första gången började få ett negativt renommé, eftersom de under lång tid producerade medelmåttiga klockor som sålds till alldeles för höga priser.

Först under 2000-talet började TAG Heuer inse att det var lönlöst att konkurrera med billighetsklockor och började rikta om skutan. De plastiga budgetmodellerna i färgsprakande färger ersattes med prisvärda armbandsur i stilrena designer, och allt fler nya kritikerrosade kollektioner har tillkommit längs vägen.

Idag är TAG Heuer ett märke som än en gång står för kvalitet och prisvärde rakt igenom hela produktlinjen, och de har inte bara vunnit tillbaka sina gamla fans utan också byggt en stadigt växande skara av nya anhängare. Och sannolikheten är hög att även du blir ett hängivet TAG Heuer-fan om du köper en av deras klockor.

Är TAG Heuer bra klockor?

Det korta svaret är ja, men det beror också på vad man syftar på och jämför med. En TAG Heuer håller väsentligen högre kvalitet än de klockor du kan köpa för ett lägre pris, och faktiskt högre kvalitet per krona än många betydligt dyrare klockmärken. Men det betyder inte att kvaliteten är lika hög som du kan få med en Rolex eller en Omega (det är den inte), eftersom de klockorna oftast kostar flera gånger mer än en TAG Heuer.

Det finns också stora skillnader mellan deras olika modellserier. Formula 1-serien håller till exempel en mycket god kvalitet och köper du en Formula 1 så kommer den troligtvis hålla i många år framöver, men det är likväl TAG Heuers billigaste kollektion. Det innebär att kvaliteten kommer vara lägre än deras Aquaracer eller Carrera-serie, som ligger närmare andra lyxmärken i prisnivå.

Därför är det viktigt att definiera vad man menar med kvalitet. Om man syftar på underhåll och driftsäkerhet, det vill säga om man diskuterar huruvida klockan kommer gå sönder eller att den behöver servas oftare, så behöver man inte oroa sig. Urverken håller samma kvalitet (men inte samma prestige) genom alla kollektioner, och även de billigaste TAG Heuer har exempelvis safirglas som är nästan omöjligt att repa. Alla TAG Heuer-klockor är pålitliga och anses vara både hållbara och lätta att serva. Faktum är att TAG Heuer använder samma urverk i flera av sina klockor som dyrare märken som till exempel Breitling.

Skillnaden i kvalitet handlar inte om hållbarhet utan om mindre detaljer, såsom att F1-serien inte har antireflex-behandling på glaset och har mindre påkostade urtavlor än deras andra produktserier. Detta beror i sin tur på att TAG Heuer måste spara in på något för att hålla priset nere, men det finns inte många andra märken som erbjuder detta i samma prisklass heller. Det viktigaste att veta är att TAG Heuer har prioriterat väldigt rätt under de senaste åren, och har sparat in på sådan lyx som man inte behöver, samtidigt som de har sett till att även deras enklaste modeller får en lång livstid.

Bör jag köpa TAG Heuer i butik eller online?

Det finns fördelar med att prova klockor i butik, men priserna är nästan ofrånkomligen lägre på nätet. Passformen är dock viktig och det är inte alltid uppenbart vilken modell man ska välja innan man har provat den. Det är mycket möjligt att du testar en s.k. trehandare (klocka som bara har visare för timme, minut och sekund) på 41 millimeter och inser att en kronograf-modell på 43 millimeter passar dig bättre – eller tvärt om. Har du aldrig sett eller provat en TAG Heuer förut så bör du göra det i en butik innan du bestämmer dig om du har möjlighet, men som för allt annat så ska du alltid jämföra priset innan du köper.

Alla TAG Heuer har en generös garanti, och den garantin kan du åberopa hos alla återförsäljare av TAG Heuer, inte bara den butik (eller återförsäljare på nätet) som du handlar hos. Om något går fel med en klocka du köpt på nätet kan du således gå in till din närmaste återförsäljare och få den fixad, kostnadsfritt. Det finns alltså exakt noll fördelar för dig med att köpa din klocka i en lokal butik om priset inte är lägre. Prova den först i butik på armen och se så att du är säker, jämför priser hos nätbutikerna, och välj sedan den som är billigast.

Om du väljer en klocka med stålarmband (länkar) så bör du ha i åtanke att en butik troligen behöver justera armbandet åt dig för att det ska sitta bra. Det gör de normalt sett inte gratis om du inte köpt klockan där, så om det kostar 500 kronor och prisskillnaden mellan din lokala återförsäljare och en nätbutik är ungefär samma eller mindre, så kan du faktiskt spara pengar på att köpa lokalt. Men det är också den enda gången vi känner till när det är mer fördelaktigt.